Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Listeleme

Sensör ve Modüller

Sensör Nedir? Ne İşe Yaramaktadır?

Sensörlere örnek olarak bilgisayar işlemlerinin ısısını ölçerek fan hızının ayarlanması verilebilir. Sensörler 1987 yılında ilk defa Steinel tarafından kullanılmıştır. Sensörler ilk defa aydınlatma sistemlerinin anahtarlanması amacı ile kullanılmıştır. Bu hareket sensörlü lambalarının atası konumundaki yapıdır. O günden bu yana sensörler hayatımızın çeşitli alanlarında kullanılır.

Sensör Çeşitleri Nelerdir?

Sensörler pek çok alanda kullanılabilir. Ölçüm yapacağı alanlara göre farklı sensör çeşitleri kullanılır.

Sıcaklık Sensörü

Sıcaklık sensörleri günümüzde en çok kullanılan sensörlerden biridir. Sıcaklık sensörlerinin direnç sıcaklık detektörleri, termokupl, termistör, yarı iletken sıcaklık sensörleri gibi çeşitleri bulunur. Sıcaklık sensörleri genelde cep telefonlarında, evlerde, klimalarda, sanayide kullanılan sensör çeşitleri olarak göze çarpıyor.

Yaklaşım Sensörü

Yaklaşım sensörleri öncelikle nesnelerin varlığını algılar. Bu şekilde işleyen temassız sensör modelleridir. Yaklaşım sensörleri ultrasonik, kızılötesi ya da kapasitif gibi teknikler ile uygulanır. Yaklaşım sensörleri otomobillerde, cep telefonlarında kullanılabilir. Örnek verecek olursak otomobillerde bulunan park sensörleri bu şekilde işler. Sıklıkla kullanılan sensör çeşitleri olarak bilinir.

Infrared (IR) Sensör

Kızılötesi sensör olarak da bilinen bu sensörler ışık bazlı sensör olarak çalışır. Bu sensörler genelde nesnelerin algılanması ya da mesafe ölçümlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılır. IR Sensörler iki çeşittir. Bunlar; iletken tip ya da yansıtıcı tip olarak isimlendirilir. İletken tip sensörde kızılötesi ışınlar bir kaynaktan çıkar. Tam karşısında ise ışını alan fotodiyota benzer dedektör bulunur.
Bu şekilde aralarından nesne geçtiğinde ikisi arasında bulunan bağlantıda kopma meydana gelir. Bu şekilde nesnenin algılanması gerçekleşir. Yansıtıcı sensörlerde verici ile detektör bitişik durumda yer alır. Bu şekilde sensör önünde nesne algılanır. Cep telefonlarından robotlara kadar çeşitli alanlarda bu sensörler kullanılır.

Ultrasonik Sensör

Ultrasonik sensörler nesnelerin hızını, varlığını, mesafesini ölçmek için kullanılan cihazlardır. Ultrasonik sensörler ses dalgalarını kullanır ve temassız olarak ölçüm yapılmasını gerçekleştirir. Ses dalgalarında bulunan doppler etki ile ultrasonik sensörler mesafe ile hız ölçümlerini gerçekleştirir. Robotik algılama ve yükseklik tespiti gibi alanlarda sıklıkla bu sensörler tercih edilir.

Dokunma Sensörü

Dokunma sensörünün farklı çeşitleri bulunur. Dirençli, kapasitans, pieazo dokunmatik anahtarlar gibi çeşitleri vardır. Dokunma sensörü adından da anlaşılacağı gibi dokunma sayesinde etkileşim oluşturur. Medikal alanlarda ve evlerde bu sensörler sıklıkla kullanılır.

Işık Sensörü

Işık sensörleri ışık yoğunluğu ile çalışır. Günlük yaşamda ışık sensörleri sıklıkla kullanılan cihazlardır. Cep telefonlarında bulunan parlaklık ayarlarının otomatik yapılması ışık sensörlerine örnek olarak verilebilir.

Basınç Sensörü

Basınç sensörleri sayesinde uygulanan bir basıncın belirlenmesi sağlanır. Bu sensörlerin farklı çalışma prensipleri bulunur. Pek çok alanda bu sensörlerden faydalanmak mümkündür. Soğutma sistemleri, hava istasyonları, yüksek irtifa balonları gibi alanlarda basınç sensörlerinden faydalanılır.

Akış ve Renk Sensörleri

Akış sensörleri ile akış hızı ölçümleri gerçekleştirilir. Medikal alanlarda, gaz sayaçlarında akış sensörleri kullanılır. Renk sensörleri cisimlerin renklerinin belirlenmesinde kullanılan cihazlardır. Yaydığı ışıkların cisim üzerinden yansıması sayesinde cisimlerin renkleri belirlenir. Tarım ve paketleme alanlarında, oyuncak endüstrisinde bu sensörlerden faydalanılır.

Duman ve Gaz Sensörü

Gaz sensörleri ile ortamda herhangi bir gaz varlığı algılanır. Gaz sensörleri algılaması gereken gaz özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bunun yanında algılama biçimlerine göre de değişkenlik gösterir. Rakun Robotik, sensör çeşitleri ile ilgili hizmet alabilirsiniz. Detaylar için tıklayın: https://www.rakunrobotik.com/sensor-ve-moduller-c-6
 
Yükleniyor...