Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Listeleme

Motor ve Tekerlekler

Servo Motor Nedir, Ne İşe Yarar?

Servo Motor Nasıl Çalışır?

Servo motorlar iç kısmında motorun hareket etmesini saylayan DC motorları sayesinde çalışır. Bu motorun dışında potansiyometre, motor sürücü devresi ve dişli mekanizması bulunur. Direnç çeşitlerinden biri olan potansiyometre, motor milinin dönüş miktarını ölçmektedir. DC motor hareket ettikçe potansiyometre de onunla birlikte döner. Böylece devresi bulunduğu motorun sürme işlemini yapar ve diğer motorlar gibi ek motor sürücüye ihtiyaç duymadan çalışır. Genelde çalışma açısı 180 derecedir. 360 derece çalışma açısına sahip özel servo motorları da vardır. Servolar 4.8-6V arası gerilim ile çalışır. 7.4V ve üzeri çalışan servolar da mevcuttur.
PMW sinyal ile çalışan servo motorlar bu PMW sinyalleri sayesinde mikro kontrolcüden veya uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir. Servo her 20ms de bir pals değeri okur. Pals uzunluğu motorun dönüşünü belirler. Örneğin 1.5 ms pals, motorun 90 derece açıyla pozisyon almasını sağlar.
Servolar, hareket etmek için komut verildikten sonra komuta uygun hale gelmek için istenilen pozisyona gelirler ve o pozisyonda kalırlar. Servolar, pozisyonlarını korurken kendilerine dışarıdan baskı uygulandığında bu baskıya direnirler. Bulundukları konumu ebediyen koruyamazlar. Bulundukları konumu koruyabilmeleri için palsın tekrar edilmesi gerekir. Hareket etmeleri için gereken pals genişliğinin minimum ve maksimum ölçüleri vardır. Bu değerler değişkenlik gösterebilmektedir fakat genelde minimum değer 1 ms, maksimum değeri ise 2 ms’dir.

Servo Motor Çeşitleri

Servo motor çeşitleri özellikleriyle birlikte şöyle sıralanabilir;
  • AC-DC Servo: Servo motorlar AC Servo ve DC Servo olarak genelde iki kategoriye ayrılır. AC Servo Motorlar endüstride kullanılır. RC Servolar ise aslında DC Motorlardır.
  • Dijital ve Analog Servo:  RC Servolar devre yapılarına göre ikiye ayrılırlar. Bunlar Analog Servo ve Dijital Servo’dur. Dijital servolar analog türlere göre daha yüksek frekansta performans verirler. Yani komutları daha hızlı ve net alırlar. Hızlanmaları sert ve keskin bir şekilde değil aksine daha yumuşak gerçekleşir. Analog servolar fazla enerji harcamayıp pil ömrünü daha uzun muhafaza edebildikleri için dijital servolara göre daha avantajlıdırlar.
  • Çekirdeksiz Motor ve Fırçasız Motor: RC Servolar, mekanizmalarından bulundurdukları motorlara göre değişkenlik gösterirler. Çekirdeksiz motorlar mıknatıs bulundurmazlar ve kablolar yardımı ile manyetik alan oluştururlar. Bu nedenle oldukça hafiftirler ve tepki süreleri daha kısadır. Fırçasız motorlar ise daha verimlidirler ve daha çok güç üretirler.
Sitemizde yer alan servo motor çeşitlerini ve fiyatları inceleyebilirsiniz.

 
Yükleniyor...